"Przejdźmy

W tryb Świąteczny"

Przejdźmy w tryb świąteczny razem z E.Wedel

Święta to wspaniały czas, który kojarzymy z ciepłem domowego ogniska i odpoczynkiem od codziennego zgiełku. W wigilijny wieczór kultywujemy tradycyjne zwyczaje, których nauczyliśmy się od naszych rodziców i dziadków. Jednak to nie tylko dzięki nim święta mają tak wyjątkową moc. Gwiazdkowa magia cieszy najbardziej, gdy dzielimy ją z najbliższymi.

Święta to jeden z nielicznych momentów, kiedy zwalniamy bieg i zapominamy o codziennej rutynie. To czas, który poświęcamy rodzinie i bliskim, odsuwając od siebie obowiązki i zmartwienia. Dla wielu z nas okres świąt jest także okazją do sentymentalnej podróży w przeszłość. I choć dawno już wyrośliśmy z etapu pisania listów do Mikołaja, w święta nadal podświadomie szukamy tych emocji, których doświadczaliśmy jako kilkuletnie szkraby. Nic dziwnego - kultywowanie wigilijnych zwyczajów ma też ważny aspekt socjologiczny - sprawia, że czujemy się częścią dużej wielopokoleniowej wspólnoty i mamy wpływ na jej ciągłość, a to z kolei buduje w nas poczucie bezpieczeństwa i jedności.

A to ciekawe…

Pierwsza kartka świąteczna powstała w 1847 r. Jej autorem był brytyjski ilustrator, John Callcott Horsley.

Pokoleniowa zgoda?

Marka E.Wedel postanowiła sprawdzić, jak bardzo zmieniły się zwyczaje i sposób spędzania świąt na przestrzeni ostatnich lat. Czy symbole i tradycje, które kultywowali nasi rodzice i dziadkowie, wciąż są istotne dla młodego pokolenia? Co jest punktem wspólnym, łączącym pokolenia? Co nas różni i wprawia w irytację? Przedmiotem badań były także oczekiwania Polaków wobec świąt i ich zachowanie podczas kolacji wigilijnej – rozmowy z bliskimi, używanie smartfonów przy stole itp.

Z badań Zetki i starsze pokolenia wobec Wigilii wynika, że dla każdego pokolenia najważniejszym momentem świąt jest wieczerza wigilijna. Młodsi większą wagę przywiązują do atmosfery przy stole – zwyczaje i tradycje to dla nich kwestie drugorzędne. Pokolenie Z – czyli najmłodsza grupa badanych, urodzona po 1990 roku – do świąt podchodzi dość spontanicznie. Najważniejsze są dla nich chwile spędzone w gronie bliskich. Zetki wolą świąteczne spotkania w mniej formalnym stylu, z pominięciem konwenansów. Z kolei starsze pokolenia kładą duży nacisk na przygotowania do uroczystego wieczoru i kultywowanie tradycji.

Punktem zapalnym, który dzieli pokolenia i może znacząco wpłynąć na świąteczny nastrój, jest korzystanie z telefonów komórkowych podczas kolacji wigilijnej. Dla najstarszej grupy badanych zabawa smartfonem w tak podniosłych chwilach to naruszenie sacrum. Rodzice Zetek sięgają po telefony jedynie po to, żeby uwiecznić rodzinne chwile na wspólnym zdjęciu albo wysłać życzenia do znajomych. Jednocześnie przyznają, że w wigilijny wieczór zdecydowanie nie aprobują zabawy telefonem przez ich pociechy. Dlaczego Zetki nie podzielają świątecznych emocji bliskich i podczas świąt tak chętnie uciekają do wirtualnego świata? Okazuje się, że telefon to dla nich zbawienne antidotum na nudne rozmowy przy stole i męczący przymus tradycji, z którą często się nie idendyfikują. Jak wskazuje ekspertka kampanii "Przejdźmy w Tryb Świąteczny", psycholog Magdalena Chorzewska, na podstawie badań można wysnuć interesujące wnioski dotyczące potrzeb przedstawicieli najmłodszego pokolenia:

Najpiękniejszy gwiazdkowy wieczór to ten, który spędzamy bez komputera i smartfona, w otoczeniu kochających osób.

Przypis redakcji

Zetki chcą się skupić na relacjach, porozmawiać, posłuchać różnych historii i anegdot rodzinnych, spędzić wspólnie aktywny, radosny czas. Oczekiwania te jednak nie są spełnione dla dużej części z nich, bo zamiast ciekawych rozmów, często słuchają narzekania, są przymuszani do składania życzeń, których nie chcą składać. Wyraźnie widać tu zmianę pokoleniową, młodzi ludzie mają już coraz większą świadomość, jak ważna jest rozmowa i bycie „tu i teraz”. Prawdopodobnie wynika to z lepszych umiejętności otwartej komunikacji.

Mimo wynikających z badania różnic pokoleniowych w postrzeganiu świąt, istnieją pewne podnadczasowe tradycje, kultywowane w różnych częściach Polski przez całe rodziny. Specjalnie dla tych, którzy poszukują gwiazdkowych inspiracji łączących pokolenia, prezentujemy najciekawsze zwyczaje świąteczne z różnych regionów kraju.

Wrocław - odwiedź bajkowe jarmarki bożonarodzeniowe

To nieprawda, że najpiękniejsze jarmarki znajdziemy w Pradze i Berlinie. Stolica Dolnego Śląska w okresie przedświątecznym także zamienia się w tętniącą feerią barw bożonarodzeniową wioskę. Przechadzając się między stoiskami z rękodziełem i lokalnymi łakociami z pewnością kupimy gwiazdkowe ozdoby, ciekawe upominki dla bliskich i wyborne przysmaki na wigilijny stół. Wieczorny, zimowy spacer po jarmarku dla wielu rodzin stał się już świąteczną tradycją. Przechadzka pod rękę z najbliższymi między pięknymi, wyjętymi niemalże z bajek straganikami i kubek gorącej, aromantycznej czekolady to czysta przyjemność.

Poznań - przywitaj się z Gwiazdorem

Podczas gdy dzieci na całym świecie piszą listy do Mikołaja, maluchy z Poznania i okolic czekają na upominki od Gwiazdora. Kim jest tajemnicza postać, która na ziemi wielkopolskiej dzielnie zastępuje siwego pana z brodą? Oczywiście, mowa o jednym z kolędników, którego poznacie po grubej, futrzanej czapce, baranicy oraz gwieździe betlejemskiej - jego stałych ym atrybutachcie . Gwiazdor, podobnie, jak Święty Mikołaj, odwiedza domy w wigilijny wieczór, obdarowując grzeczne dzieci prezentami, a urwisy karząc rózgą.



Czy wiesz, że...?

… najwyższą żywą choinką wg Księgi Rekordów Guinessa była 67-metrowa daglezja. Drzewko postawiono w 1950 r. w jednym z centrów handlowych w Seattle w stanie Waszyngton.

Podlasie – wieczerza z darów ziemi

Jak wieczerza wigilijna, to tylko na Podlasiu! Nigdzie indziej nie znajdziemy takiego bogactwa kultur, które na przestrzeni lat przenikały się ze sobą, dzięki czemu dziś możemy cieszyć się istną fuzją wigilijnych smaków. Na północnym wschodzie Polski królują potrawy z maku. Skosztujemy tu najlepszej kutii kresowej i wybornych klusek z makiem. Lokalnym specjałem są także pierogi z kaszą gryczaną oraz kasza serwowana z leśnymi grzybami. Stół wigilijny obfituje we wszystko, co zrodziła ziemia – ma to zagwarantować urodzaj i dobrobyt w nadchodzącym roku. Dla mieszańców Podlasia święta są także okazją, żeby podziękować za owocne zbiory i obfitość plonów.

Przejdź w tryb świąteczny

W wyjątkowym okresie, jakim jest Boże Narodzenie, warto przejść w tryb offline, odłożyć na bok ważne sprawy, maile oraz telefony i skoncentrować na istocie świąt – celebrowaniu rodzinnych więzi. Najpiękniejszy gwiazdkowy wieczór to ten, który spędzamy bez komputera i smartfona, w otoczeniu kochających osób.

Czekoladowe bajaderki

Czekoladowe bajaderki

Pyszna przekąska umilające świąteczne chwile.

Na ile osób: 10 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 60min

Czekoladowe bajaderki

Czekoladowe bajaderki

Pyszna przekąska umilające świąteczne chwile.

Na ile osób: 10 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 60min

Składniki

  • 200 g drobno pokruszonych herbatników
  • 100 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki rumu
  • 2-3 krople aromatu rumowego
  • 100g mlecznej czekolady E.Wedel
  • 1 łyżka poszatkowanych

Przygotowanie

  1. W rondelku roztop masło. Herbatniki wymieszaj z migdałami, dodaj masło i ponownie wszystko wymieszaj. W kąpieli wodnej rozpuść obie czekolady E.Wedel i dodaj do herbatników. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj śmietanę, aromat i rum. Wymieszaj - najlepiej rękoma.

Przygotowanie

  1. Z ciasta uformuj w rękach małe kulki. W kąpieli wodnej rozpuść 100 g mlecznej czekolady E.Wedel.
  2. Maczaj kulki w czekoladzie, następnie posyp na wierzchu posiekanymi orzechami. Gotowe bajaderki odstaw do stężenia, najlepiej do lodówki na ok. 2 godziny.

Czekoladowe bajaderki

Czekoladowe bajaderki

Czekoladowe bajaderki

Czekoladowe bajaderki

Czekoladowe bajaderki

Pyszna przekąska umilające świąteczne chwile.

Na ile osób: 10 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 60min

Składniki

Składniki

  • 200 g drobno pokruszonych herbatników
  • 100 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki rumu
  • 2-3 krople aromatu rumowego
  • 100g mlecznej czekolady E.Wedel
  • 1 łyżka poszatkowanych

Przygotowanie

  1. W rondelku roztop masło. Herbatniki wymieszaj z migdałami, dodaj masło i ponownie wszystko wymieszaj. W kąpieli wodnej rozpuść obie czekolady E.Wedel i dodaj do herbatników. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj śmietanę, aromat i rum. Wymieszaj - najlepiej rękoma.

Przygotowanie

  1. Z ciasta uformuj w rękach małe kulki. W kąpieli wodnej rozpuść 100 g mlecznej czekolady E.Wedel.
  2. Maczaj kulki w czekoladzie, następnie posyp na wierzchu posiekanymi orzechami. Gotowe bajaderki odstaw do stężenia, najlepiej do lodówki na ok. 2 godziny.

Taktyka przedświąteczna. Marka E.Wedel sprawdza, jak Polacy przygotowują się do świąt

Kolacja wigilijna, obdarowywanie się prezentami przy choince i czas spędzony w rodzinnym gronie to najcenniejsze aspekty świąt, na które czekamy co roku, bez względu na wiek. Magiczna atmosfera pojawia się jednak znacznie wcześniej i możemy ją celebrować podczas wspólnych przedświątecznych przygotowań. Marka E.Wedel sprawdziła, jaką rolę w budowaniu gwiazdkowej atmosfery ma dla Polaków organizacja i planowanie świąt Bożego Narodzenia.

Tradycja vs. nowoczesność

Z badania Zetki i starsze pokolenia wobec Wigilii wynika, że przygotowania do świąt są dla Polaków niezwykle ważnym czynnikiem wpływającym na budowanie gwiazdkowej, rodzinnej atmosfery. Największą wagę do bożonarodzeniowych przygotowań i podtrzymywania rodzinnej tradycji przywiązują najstarsi członkowie rodziny. Dla seniorów zwyczaje wigilijne są priorytetem. To właśnie ta grupa wiekowa kładzie największy nacisk na to, żeby w przygotowania świąteczne włączali się wszyscy członkowie rodziny. Dla dziadków świąteczne porządki i przygotowanie wigilijnych potraw to nieodzowne czynności, bez których nie ma świąt Bożego Narodzenia. Zupełnie inaczej podchodzą do tych kwestii młodsze pokolenia. Osoby urodzone po 1980 r. i "Zetki" (pokolenie urodzone po 1990 r.) nie przywiązują tak wielkiej wagi do wigilijnych zwyczajów, jak ich rodzice i dziadkowie. Dla młodszych najważniejsza jest atmosfera i spontaniczność – nie mają poczucia, że brak poszczególnych rytuałów wpłynie negatywnie na wartość świąt. Znacznie ważniejsza jest dla nich bliskość ukochanych osób i klimat świątecznych chwil, czyli te nieuchwytne czynniki, których nie da się zaplanować.

Z badań dla E.Wedel

wynika, że 44 proc. badanych chciałoby odłożenia telefonów na czas Wigilii. Wszyscy, niezależnie od wieku (ponad 80 proc.!) są gotowi podjąć wyzwanie smartfonowe i odłożyć urządzenie podczas świątecznych spotkań w gronie bliskich.

Święta – planowane czy spontaniczne?

Różnice w podejściu do świątecznych przygotowań generują międzypokoleniowe napięcia, bowiem starsi oczekują od młodszych zachowań, z którymi ci się nie identyfikują. Seniorzy chcieliby, żeby młodzież okazywała większe zaangażowanie w proces przygotowań i czynnie uczestniczyli w domowych czynnościach. Przedświąteczne obowiązki, jak np. przygotowanie wigilijnych dań, czy ubieranie choinki, sprzyjają rozmowom we wspólnym rodzinnym gronie, co wyjątkowo cenią sobie rodzice i dziadkowie "Zetek". Starsze pokolenia chciałby nawiązać z młodymi nić porozumienia i zrozumieć ich sposób postrzegania świata. Młodsi członkowie rodziny nie są jednak skłonni do zwierzeń i nie lubią otwierać się przed swoimi bliskimi. Kłopotliwe pytania i świąteczne konwenanse sprawiają, że młodzi uciekają od celebrowania przedświątecznych chwil. Pokolenie rodziców z kolei oczekuje, że czas przygotowań upłynie im na miłych, rodzinnych chwilach, tymczasem starsi wymagają od nich obowiązkowości i dyscypliny. Te międzypokoleniowe rozbieżności mogą skutecznie zepsuć radość oczekiwania na magiczny czas Bożego Narodzenia.



Wyniki badania Zetki i starsze pokolenia wobec Wigilii

przeprowadzonego dla Lotte Wedel pokazują, że prawie 70 proc. "Zetek" korzysta ze smartfona w czasie Wigilii, ale po urządzenie sięga też niemal połowa urodzonych w latach '80 i 40 proc. seniorów. Telefon służy zwykle do robienia zdjęć i życzeń, choć młodsi korzystają też z niego, by komunikować się ze znajomymi i zwyczajnie zabić nudę.

Międzypokoleniowa potrzeba bliskości

Jak sprawić, by cała rodzina zechciała wspólnie celebrować przedświąteczny czas? Ważne jest, by nie wywierać na członkach rodziny przymusu. Na naciski szczególnie wrażliwe są najmłodsze pokolenia, które nie akceptują świątecznych wymogów i konwenansów. Proces przygotowań do wigilijnego wieczoru powinien więc przebiegać w możliwie jak najluźniejszej atmosferze. Młodzi chcą cieszyć się chwilą, rozmawiać i słuchać fascynujących opowieści swoich rodziców i dziadków. Jeżeli poczują, że bliscy chcą poświęcać im czas i nie będą zbywać ich nerwowymi odpowiedziami, z pewnością chętnie pomogą przy sprzątaniu, lepieniu pierogów i dekorowaniu świątecznego stołu. Wnioski z badań są jasne – żeby dotrzeć do młodych, trzeba podejść do nich z większym luzem. Przygotowania w miłej, rodzinnej atmosferze bez presji i stresu sprawią, że młodzi nie tylko staną się bardziej uczynni i aktywni, ale także chętnie poddadzą się uroczystym tradycjom, od których zwykle starają się stronić. Ekspertka kampanii "Przejdźmy w Tryb Świąteczny", psycholog Magdalena Chorzewska, zwraca uwagę na fakt, że mimo wielu różnic w postrzeganiu świątecznych wartości, jedna kwestia na pewno nie ulegnie zmianie. Cała magia świąt nadal będzie miała miejsce w domu rodzinnym lub w domach najbliższej rodziny w jak największym gronie, bo jest to bez wątpienia wyjątkowy czas, w którym najważniejsze jest zaspokajanie potrzeby umacniania relacji z osobami nam najbliższymi – zapewnia.

Biszkopt z mleczną masą

Biszkopt z mleczną masą

Pyszny biszkopt, który dopełni atmosferę świąt.

Na ile osób: 10 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 90min

Biszkopt z mleczną masą

Biszkopt z mleczną masą

Pyszny biszkopt, który dopełni atmosferę świąt.

Na ile osób: 10 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 90min

Składniki

  • 3⁄4 szklanki mleka
  • 1⁄2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 200 g masła (temperatura pokojowa)
  • 3 i 1⁄2 szklanki mleka w proszku
  • 45 szt. herbatników
  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 50 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

  1. Wlej mleko do rondelka, dodaj cukier trzcinowy i wanilinowy. Podgrzej mieszając do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Mleko z cukrem odstaw do przestudzenia. W dużej misce zmiksuj na puch masło, następnie cały czas miksując dodawaj porcjami naprzemiennie przestudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu.

Przygotowanie

  1. Blachę̨ o wymiarach 21×25 cm wyłóż folią spożywczą i ułóż na spodzie warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadź́ połowę masy mlecznej, na masie ułóż kolejną warstwę herbatników, na której rozprowadź́ pozostałą masę mleczną. Na masie ułóż warstwę herbatników.
  2. Śmietankę wlej do rondelka i zagotuj. Zagotowaną śmietankę zdejmij z palnika, dodaj połamaną na kawałki czekoladę E.Wedel i energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Polewę rozprowadź́ na warstwie herbatników. Ciasto schłodź́ przez kilka godzin. Wyjmij ciasto z lodówki na 30 min przed podaniem.

Biszkopt z mleczną masą

Biszkopt z mleczną masą

Biszkopt z mleczną masą

Biszkopt z mleczną masą

Biszkopt z mleczną masą

Pyszny biszkopt, który dopełni atmosferę świąt.

Na ile osób: 10 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 90min

Składniki

Składniki

  • 3⁄4 szklanki mleka
  • 1⁄2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 200 g masła (temperatura pokojowa)
  • 3 i 1⁄2 szklanki mleka w proszku
  • 45 szt. herbatników
  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 50 g czekolady gorzkiej E.Wedel
  • 100 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

  1. Wlej mleko do rondelka, dodaj cukier trzcinowy i wanilinowy. Podgrzej mieszając do zagotowania i rozpuszczenia cukru. Mleko z cukrem odstaw do przestudzenia. W dużej misce zmiksuj na puch masło, następnie cały czas miksując dodawaj porcjami naprzemiennie przestudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Miksuj do uzyskania gładkiego kremu.

Przygotowanie

  1. Blachę̨ o wymiarach 21×25 cm wyłóż folią spożywczą i ułóż na spodzie warstwę herbatników. Na herbatnikach rozprowadź́ połowę masy mlecznej, na masie ułóż kolejną warstwę herbatników, na której rozprowadź́ pozostałą masę mleczną. Na masie ułóż warstwę herbatników.
  2. Śmietankę wlej do rondelka i zagotuj. Zagotowaną śmietankę zdejmij z palnika, dodaj połamaną na kawałki czekoladę E.Wedel i energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Polewę rozprowadź́ na warstwie herbatników. Ciasto schłodź́ przez kilka godzin. Wyjmij ciasto z lodówki na 30 min przed podaniem.

Święta bez telefonu - pomysły na świąteczne aktywności w rodzinnym gronie

Święta to jeden z tych rzadkich momentów, kiedy możemy bez pośpiechu nacieszyć się ciepłem domowego ogniska i spędzić czas w rodzinnym gronie. Gwiazdkowy wieczór to doskonała okazja na pokazanie bliskim, jak wiele dla nas znaczą. Wypróbuj nasze sprawdzone sposoby na spędzanie wigilijnego wieczoru z bliskimi!

Święta są świetną okazją, żeby nadrobić zaległości w relacjach z rodziną.

Przypis redakcji

Kojące dźwięki melodii dobrze znanych kolęd, aromat korzennych wypieków, okrzyki radości przy otwieraniu świątecznych upominków – tak naprawdę najprzyjemniejsze atrakcje wigilijnego wieczoru zaczynają się tuż po uroczystej kolacji. Kiedy z talerzy znikną już wyborne potrawy, możemy wreszcie być ze sobą i cieszyć się wzajemną bliskością, której na co dzień tak bardzo nam brakuje. W ten wyjątkowy, rodzinny czas warto "przejść w tryb świąteczny" – odłożyć laptopa, wyłączyć telefon i przypomnieć sobie te wszystkie aktywności, które sprawiały nam tyle frajdy, gdy byliśmy dziećmi.

Co mówią badania?

Zbliżające się święta Bożego Narodzenia zainspirowały markę E.Wedel do sprawdzenia, jak bardzo różnią się zwyczaje świąteczne różnych grup wiekowych w Polsce. Z badania Zetki i starsze pokolenia wobec Wigilii wynika, że każda grupa wiekowa inaczej postrzega świąteczne wartości. Dla starszych pokoleń najważniejsze jest planowanie i skrupulatne przygotowania do świąt, a także atmosfera bliskości przy wigilijnym stole. Starsi przywiązują też wagę do tradycji i świątecznych rytuałów, co dla młodszych uczestników bywa nużące. Pokolenie Z (czyli osoby urodzone po 1990 r.) nie przepada za konwenansami – młodzi wolą podchodzić do świąt spontanicznie i cieszyć się chwilą. Smartfon jest ich atrybutem przy wigilijnym stole – robią nim zdjęcia, sprawdzają, co słychać u znajomych, zabijają czas przeglądając media społecznościowe podczas nudnych rozmów pozostałych członków rodziny. Starsze pokolenia nie mają problemu z wyłączeniem telefonu i koncentracją na rodzinnych relacjach przy wigilijnym stole, ale dla młodszych domowników przełączenie na tryb offline podczas świąt może być dużym wyzwaniem. Korzystanie z telefonu nie sprzyja nawiązywaniu międzypokoleniowych więzi. Na szczęście wszystkie badane grupy deklarują, że chciałyby podjąć wyzwanie smartfonowe i odłożyć go na czas świąt.

Jeżeli nie smartfon, to co? Zobacz, jak niewiele wystarczy, żeby rodzinne chwile nabrały wyjątkowego charakteru! Zatrzymaj się, wyłącz telefon i…


Posłuchaj, co mówią twoi bliscy

W codziennym biegu zwykle nie starcza nam czasu na długie rozmowy z bliskimi. Sporadyczne kontakty z rodziną skutkują tym, że niestety zaczynamy stopniowo oddalać się od siebie. Święta są świetną okazją, żeby nadrobić zaległości w tych relacjach. Odłóż laptopa, wycisz telefon i pozwól swoim bliskim mówić. Słuchając, pokazujesz, że są dla ciebie ważni i że interesujesz się ich życiem. Pamiętaj, że Wigilia to wieczór dawania siebie innym, więc postaraj się cierpliwie wysłuchać zwierzeń siostry na temat jej nowego związku i narzekań babci na bóle reumatyczne. One potrzebują twojej uwagi – to przecież tak niewiele, a może przynieść tak dużo dobrego.

Zwyczaj wręczania bliskim gwiazdkowych prezentów to dość młoda tradycja. W Polsce pojawiła się dopiero w XIX w. i początkowo funkcjonowała tylko w rodzinach szlacheckich i bogatych domach mieszczańskich.

Prezenty

Zajrzyj do starych albumów

Aż trudno uwierzyć, że ten dwudziestoletni przystojniak z wąsem to twój dziadek, a pulchny szkrab z wielką kokardą na głowie to mama w wieku dwóch lat! Wspólne oglądanie starych zdjęć podczas gwiazdkowego wieczoru może dostarczyć mnóstwa radości! Pożółkłe fotografie zwykle skłaniają bliskich do snucia fascynujących opowieści o czasach ich młodości. Założymy się, że niektóre z historii waszej rodziny to gotowy materiał na wciągający film!

Kolęduj

Dawniej śpiewanie kolęd było elementem każdego wigilijnego wieczoru. Dziś świątecznych melodii słuchamy w radio albo na Spotify. Warto jednak wskrzesić tę zapomnianą tradycję, bo rodzinne kolędowanie to świetna zabawa i doskonały sposób na wzmocnienie więzi z bliskimi. Nie przejmuj się, jeżeli twoje górne tony nie umywają się do tonacji Mariah Carey – nie chodzi tu o umiejętności wokalne, ale o to, że śpiewacie razem i podtrzymujecie jedną z najpiękniejszych gwiazdkowych tradycji.

Wracanie do historii renifera Rudolfa i perypetii Kevina to już element gwiazdkowej tradycji.

Przypis redakcji

Zorganizuj rodzinny seans filmowy

Świąteczne filmy chyba nigdy nie przestaną nas nudzić! Nie szkodzi, że znamy na pamięć każdą scenę. Wracanie do historii renifera Rudolfa i perypetii Kevina to już element gwiazdkowej tradycji, który istotnie wpływa na świąteczny nastrój. Kiedy już odpakujecie prezenty i zjecie makowca, zbierzcie się przy ekranie telewizora i cieszcie seansem filmowym w wielopokoleniowym gronie.

Idźcie na spacer

Święta nie muszą oznaczać wielogodzinnego przesiadywania przy stole. Jeżeli ty i twoi bliscy lubicie spędzać czas aktywnie, po skończonej wieczerzy wybierzcie się na długi spacer. Po drodze możecie podziwiać wspaniałe dekoracje świąteczne i cieszyć się swoją obecnością. Mroźne powietrze z pewnością zaostrzy apetyt na kubek gorącej czekolady i porcję świątecznego ciasta!

Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto świąteczne w sam raz na rodzinne spotkania.

Na ile osób: 10 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 90min

Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto świąteczne w sam raz na rodzinne spotkania.

Na ile osób: 10 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 90min

Składniki

  • 1 margaryna
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wody niegazowanej
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czekolady gorzkie E.Wedel
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Margarynę, cukier trzcinowy i wanilinowy, wodę i kakao ciemne z Ghany E.Wedel zagotuj i odstaw do wystudzenia. Wbij do miski białka i ubij z nich sztywną pianę (pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli). Do wystudzonej masy wrzuć żółtka i ubijaj, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Połącz z ubitą pianą i pokrojonymi w drobną kostkę czekoladami.

Przygotowanie

  1. Masę wlej do formy. Do nagrzanego piekarnika na 180 st. C włóż formę i piecz przez 30 min. Sprawdź́ długą wykałaczką, czy ciasto jest dobrze wypieczone.
  2. Upieczone ciasto wyjmij z blachy, odstaw do przestygnięcia. Lekko ostudzone ciasto obsyp cukrem pudrem.

Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto mocno czekoladowe

Ciasto świąteczne w sam raz na rodzinne spotkania.

Na ile osób: 10 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 90min

Składniki

Składniki

  • 1 margaryna
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wody niegazowanej
  • 4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czekolady gorzkie E.Wedel
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Margarynę, cukier trzcinowy i wanilinowy, wodę i kakao ciemne z Ghany E.Wedel zagotuj i odstaw do wystudzenia. Wbij do miski białka i ubij z nich sztywną pianę (pod koniec ubijania dodaj szczyptę soli). Do wystudzonej masy wrzuć żółtka i ubijaj, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Połącz z ubitą pianą i pokrojonymi w drobną kostkę czekoladami.

Przygotowanie

  1. Masę wlej do formy. Do nagrzanego piekarnika na 180 st. C włóż formę i piecz przez 30 min. Sprawdź́ długą wykałaczką, czy ciasto jest dobrze wypieczone.
  2. Upieczone ciasto wyjmij z blachy, odstaw do przestygnięcia. Lekko ostudzone ciasto obsyp cukrem pudrem.

Wigilia po staropolsku czy w nowoczesnym stylu – jak obchodzimy święta?

Zapach barszczu z uszkami, światełka na choince i pakowanie prezentów – właśnie takie rzeczy tworzą świąteczną atmosferę. Bez wątpienia jednak najistotniejszym momentem w czasie Wigilii jest czas spędzony z bliskimi. Te chwile tworzą prawdziwą magię i nadają sens wszelkim przygotowaniom.

Święta Bożego Narodzenia są zakorzenione w polskiej kulturze tak bardzo, że wiele rodzin spędza je, odtwarzając utarte schematy. Jak pokazuje badanie Zetki i starsze pokolenia wobec Wigilii przeprowadzonego dla E. Wedel, starsze pokolenie przede wszystkim kładzie nacisk na przygotowania i tradycję, czyli wspólne dzielenie się opłatkiem, spróbowanie każdej z 12 potraw i obowiązkowe "siedzenie" przy stole. Z kolei dla młodszych osób (zarówno Zetek, urodzonych po 1990 r., jak i Y-ków – 1980-1989 r.) najważniejsza jest jednak dobra atmosfera oraz skupienie na przeżywaniu tego, co dzieje się w danej chwili. Oto, w jaki sposób można ożywić ten czas i sprawić, żeby okres świąteczny został w pamięci na dłużej.

Z badań wynika, że młodzi ludzie chcieliby spędzać święta mniej formalnie, w atmosferze wzajemnego szacunku dla swoich granic, bez konieczności ulegania konwenansom.

Przypis redakcji

Wspólne opowiadanie rodzinnych historii

Mówi się, że muzyka łączy pokolenia, jednak w trakcie wigilijnej kolacji to rozmowy są tym, co zacieśnia więzi. W wielu domach wspólne spędzanie czasu polega na opowiadaniu anegdot oraz słuchaniu przygód z dzieciństwa rodziców lub dziadków. Bardzo często najstarsi członkowie rodziny przywołują ciekawe historie z młodości, a także wspominają, jak wyglądało Boże Narodzenie kilkadziesiąt lat temu.

Według badań przeprowadzonych na zlecenie marki E. Wedel, starsze pokolenie (41 proc. rodziców i 51 proc. dziadków) właśnie tak chciałoby spędzić święta, ale ich zdaniem dzieci i młodzież wolą od rozmów "wirtualną rzeczywistość". Tymczasem młodzi również deklarują, że chcieliby częściej rozmawiać z najbliższymi podczas Wigilii.

Wigilijne zwyczaje

Aż 46 proc. z nich chętnie widziałoby przy stole więcej tematów związanych z historią rodziny -zaskakujących i zabawnych historyjek z ich życia. Co ciekawe, młodsi zarzucają starszym, że w czasie świąt korzystają z telefonu po to, by wysyłać nieobecnym obrazki z życzeniami. Jak widać, zarówno zdaniem jednych, jak drugich to smartfon jest tym ogniwem, które powoduje niesnaski. Warto więc odłożyć go na bok i w pełni cieszyć się obecnością rodziny.

Wigilia bez karpia czy staropolskie tradycje?

Czy wiesz, że...?

Smartfon stał się nieodzownym elementem życia większości ludzi. Podczas Wigilii korzystają z niego zarówno starsi, jak i młodsi. Kontaktują się z osobami, które są nieobecne przy rodzinnym stole i obserwują na profilach społecznościowych, jak inni spędzają święta.

Wiele rodzin ma swoje własne zwyczaje, np. wileńskie, czyli na stole obowiązkowo barszcz grzybowy z uszkami, pierogi, dwa rodzaje karpia, sałatka jarzynowa, a na deser kluski z makiem i kompot z suszu. Przywiązanie do tradycji w dużej mierze wynika z tęsknoty za przeszłością. To również lęk przed przemijaniem i obawa o najbliższych.

Badania na zlecenie marki E. Wedel mówią, że dla młodego pokolenia symbolami Wigilii stała się luźna atmosfera, prezenty, Mikołaj, a także oglądanie świątecznych filmów. Mało tego – suto zastawiony stół nie jest dla nich aż tak istotny, jak delektowanie się wspólnymi chwilami z rodziną. Skoro mowa o jedzeniu, obok staropolskich potraw, na stole pojawiają się także ich nowoczesne odpowiedniki, np. "seleryba" (smażony filet z selera w panierce z algami nori) czy kutia z pęczaku z migdałami. To wersja dla tych, którzy preferują święta bez karpia i przysmaków na bazie mleka.

Święta pod palmami – tak też można

Co w sytuacji, gdy Wigilia w gronie rodzinnym jest niemożliwa? Przecież jest mnóstwo osób, które nie mają bliskich lub po prostu wolą spędzić ten czas we własnym towarzystwie. Wielu z nich, chcąc zagłębić się w esencję świątecznego klimatu, odwiedza ciepłe kraje. Brzmi paradoksalnie? Nie do końca. Nawiązaniem kontaktu z tradycją może być np. wycieczka do Betlejem w Izraelu. Taka podróż może sprawić, że Święta Bożego Narodzenia staną się głębokim i prawdziwie religijnym przeżyciem. Młode pokolenie singli często decyduje się też na wariant egzotyczny – wycieczkę do Egiptu, na Dominikanę lub Wyspy Kanaryjskie. Dzięki temu zapominają o codziennych troskach i spędzają święta w ciepłej (dosłownie) atmosferze.

Relacja z bliskimi jest kluczem do udanych świąt, chociaż dla młodszych członków rodziny liczy się także atmosfera i "przeżywanie" tu i teraz.

Przypis redakcji

Myśląc o odległych krajach, nie zapominamy także o tym, że spora część Polaków mieszka na emigracji. Dla wielu z nich święta to jedyna okazja, kiedy można przylecieć do ojczyzny i spędzić czas z rodziną. Ci, którzy mieszkają dalej (np. w USA) i nie mogą pozwolić sobie na częste podróżowanie, łączą się z bliskimi mieszkającymi w Polsce za pomocą Internetu. Jak widać, nowe technologie nie są do końca takie złe. Wykorzystywane z rozmysłem, pomagają zacieśniać więzi między ludźmi z różnych pokoleń, nawet na przekór dzielącej ich odległości. Tak samo jest z postrzeganiem symboli i tradycji bożonarodzeniowych – mimo różnic pokoleniowych, w pierwszej kolejności liczy się potrzeba bliskości. Zarówno dla starszych, jak i młodszych, tym co najbardziej wpływa na wigilijną atmosferę, jest dobry kontakt z rodziną.

Korzenno – kakaowe pierniczki

Korzenno – kakaowe pierniczki

Sprawdzony przepis na świąteczne pierniczki

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 70min

Korzenno – kakaowe pierniczki

Korzenno – kakaowe pierniczki

Sprawdzony przepis na świąteczne pierniczki

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 70min

Składniki

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • Szczypta soli
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 55 g gorzkiej czekolady E.Wedel

Przygotowanie

  1. Mąkę, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól przesiej do miski i wymieszaj. Do rondelka włóż masło, miód, czekoladę gorzką E. Wedel. Podgrzej, mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłóż do przestudzenia.

Przygotowanie

  1. Do suchych składników wbij jajko, dodaj rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę. Wszystko razem zmiksuj. Powstałą masę przełóż do naczynia, zawiń szczelnie folią spożywczą i odłóż do lodówki na 1 - 2 godziny.
  2. Po schłodzeniu, ciasto partiami wyjmuj z lodówki i wałkuj na grubość ok. 3 mm lub grubsze. Wykrój dowolne kształty. Ułóż na blachach wyłożonych pergaminem. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 10 - 12 minut.

Korzenno – kakaowe pierniczki

Korzenno – kakaowe pierniczki

Korzenno – kakaowe pierniczki

Korzenno – kakaowe pierniczki

Korzenno – kakaowe pierniczki

Sprawdzony przepis na świąteczne pierniczki

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 70min

Składniki

Składniki

  • 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 i 1/2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • Szczypta soli
  • 180 g masła
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 55 g gorzkiej czekolady E.Wedel

Przygotowanie

  1. Mąkę, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną i sól przesiej do miski i wymieszaj. Do rondelka włóż masło, miód, czekoladę gorzką E. Wedel. Podgrzej, mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Odłóż do przestudzenia.

Przygotowanie

  1. Do suchych składników wbij jajko, dodaj rozpuszczoną, lekko ciepłą mieszankę. Wszystko razem zmiksuj. Powstałą masę przełóż do naczynia, zawiń szczelnie folią spożywczą i odłóż do lodówki na 1 - 2 godziny.
  2. Po schłodzeniu, ciasto partiami wyjmuj z lodówki i wałkuj na grubość ok. 3 mm lub grubsze. Wykrój dowolne kształty. Ułóż na blachach wyłożonych pergaminem. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 10 - 12 minut.

Symbole świąt. Jak je widzą poszczególne pokolenia?

Ze świętami Bożego Narodzenia wiąże się wiele zwyczajów, które kultywujemy, żeby podtrzymać coroczną gwiazdkową tradycję. Okazuje się jednak, że dla każdego z członków rodziny mogą mieć one zupełnie inną wartość. Marka E.Wedel postanowiła sprawdzić, z jakimi symbolami identyfikują się poszczególne pokolenia.

To nie przypadek, że święta kojarzą nam się z zielenią, czerwienią i złotem. Każda z tych barw nawiązuje swoją symboliką do wydarzeń biblijnych. Zieleń symbolizuje odrodzenie, czerwień – krew Chrystusa, a złoto oznacza królewskie pochodzenie.

Przypis redakcji

Boże Narodzenie to wyjątkowy okres, na który czekamy cały rok. Z badania Zetki i starsze pokolenia wobec Wigilii przeprowadzonego na zlecenie marki E.Wedel wynika, że nasze podejście do świąt zmienia się wraz z wiekiem. Podczas gdy starsze pokolenia przywiązują ogromną wagę do celebrowania wigilijnych rytuałów, dla młodszych tradycja i związane z nią zwyczaje nie są aż tak wielkim priorytetem.

Wieczerza wigilijna łączy pokolenia

Wszyscy badani zgodnie przyznali, że kolacja wigilijna i czas spędzony przy świątecznym stole to najważniejszy moment świąt, na który czekają z ogromną niecierpliwością. Co ciekawe, w przygotowania do wieczerzy chętnie angażują się nie tylko seniorzy, ale też młodsi członkowie rodziny. Zetki (pokolenie urodzone po 1990 r.) deklarują, że chętnie pomagają w pracach kuchennych i innych przedświątecznych aktywnościach. Wigilijna wieczerza jest tym, co bez wątpienia jednoczy całą rodzinę, jednak młodym przeszkadza jej formalny charakter. Zetki wolałyby, żeby rodzice i dziadkowie nie przywiązywali aż tak wielkiej wagi do szczegółów i konwenansów i skupili się na wspólnie spędzonych chwilach. Z kolei dla starszych pokoleń utrzymanie tradycji i dbałość o każdy element są niezwykle ważne. Rozbieżność oczekiwań względem przygotowań do kolacji i jej przebiegu jest tym, co często wywołuje międzypokoleniowe konflikty i nieporozumienia.

Świąteczne życzenia to duży problem dla Zetek

Łamanie się opłatkiem i składanie sobie świątecznych życzeń to zwyczaj, do którego największą wagę przywiązują seniorzy. Dla młodszych pokoleń życzenia i całusy są tym elementem świątecznego wieczoru, którego wolałyby zdecydowanie unikać. Zetki zgodnie przyznały, że tym, co najbardziej przeszkadza im podczas wigilijnego wieczoru, jest zbyt formalna atmosfera, męczące konwenanse, "sztuczność przy opłatku" i wymuszone życzenia – z badań wynika, że to dla nich największa bariera udanej Wigilii. Młodzi unikają także rozmów z rodziną o swoim życiu prywatnym, nie chcą się zwierzać przy stole, ani opowiadać bliskim o swoich planach.

Atmosfera rodzinna jest ważna dla każdego, bez względu na wiek

Badania pokazują wyraźnie, że każde pokolenie przywiązuje ogromną wagę do atmosfery i poczucia bliskości. Wszyscy członkowie rodziny czekają na ten niezwykły, świąteczny czas, kiedy mogą spotkać się ze sobą bez pośpiechu i nadrobić zaległości w relacjach. Święta to moment, w którym odkładamy na bok codzienność – liczy się tylko to, co tu i teraz. Szczególną uwagę zwracają na to starsze pokolenia, którym wyraźnie przeszkadza obecność telefonów komórkowych przy stole. Seniorzy skarżą się, że młodzi uciekają od świątecznych rozmów, przeglądając internet i komunikując się przy stole ze znajomymi. Telefony podczas wieczerzy wigilijnej są niewątpliwą przeszkodą w zacieśnianiu relacji rodzinnych. Na szczęście, Zetki deklarują, że na czas świątecznych spotkań byłyby w stanie odłożyć komórki, jeżeli ich bliscy wyraźnie zasygnalizowaliby, że sobie tego życzą.

Czy wiesz, że...?

Święta nie muszą oznaczać wyłącznie siedzenia przy stole. Jeżeli ty i twoi bliscy jesteście aktywni i lubicie spędzać czas na świeżym powietrzu, wybierzcie się na łyżwy. Szaleństwo na lodowisku to nie tylko wspaniała zabawa w rodzinnym gronie, ale także świetny sposób na zachowanie szczupłej sylwetki.

Choć każde pokolenie inaczej przeżywa świąteczny czas, wspólnym mianownikiem, który jednoczy członków rodziny, jest potrzeba celebrowania Wigilii we wspólnym gronie, budowania rodzinnych relacji, pogłębiania wiedzy na temat rodziny, jej historii, a także kultywowanie tradycji świątecznych. Warto w tym niezwykłym gwiazdkowym okresie odłożyć telefony na bok i przejść w tryb świąteczny. Gwiazdka zawsze kończy się tak szybko, więc cieszmy się z tych pięknych chwil z dala od Internetu!

Ciasto chatka

Ciasto chatka

Zaskocz bliskich

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 60min

Ciasto chatka

Ciasto chatka

Zaskocz bliskich

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 60min

Składniki

  • 0,6 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka płaska kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 32 sztuki herbatników
  • 1⁄4 kostki margaryny
  • 1⁄2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 czubata łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 3 łyżki wody niegazowanej
  • Wiórki kokosowe (do obsypania)

Przygotowanie

  1. Utrzyj masło z cukrem i ziółkami, dodaj ser. Do około 1/3 masy dodaj 1 łyżkę kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
  2. Na papierze do pieczenia ułóż w trzech rzędach koło siebie 24 herbatniki. Na środkowy rząd wyłóż 2/3 jasnej masy. Na masę ułóż rząd z pozostałych herbatników. Wyłóż na niego masę z kakao E.Wedel. Boczne herbatniki złóż, formując dach domku. Całość lekko dociśnij. Ciasto wstaw do lodówki.

Przygotowanie

  1. Zrób polewę̨. Margarynę, cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, wodę - ugotuj i odstaw z ognia. Dodaj mleko w proszku, szybko mieszając blenderem, aby nie powstały grudki. Polewą oblej ostudzone ciasto. Udekoruj dodatkowo wiórkami kokosowymi.

Ciasto chatka

Ciasto chatka

Ciasto chatka

Ciasto chatka

Ciasto chatka

Zaskocz bliskich

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 60min

Składniki

Składniki

  • 0,6 kg sera sernikowego z wiaderka
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka płaska kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 32 sztuki herbatników
  • 1⁄4 kostki margaryny
  • 1⁄2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 1 czubata łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 3 łyżki wody niegazowanej
  • Wiórki kokosowe (do obsypania)

Przygotowanie

  1. Utrzyj masło z cukrem i ziółkami, dodaj ser. Do około 1/3 masy dodaj 1 łyżkę kakao ciemnego z Ghany E.Wedel.
  2. Na papierze do pieczenia ułóż w trzech rzędach koło siebie 24 herbatniki. Na środkowy rząd wyłóż 2/3 jasnej masy. Na masę ułóż rząd z pozostałych herbatników. Wyłóż na niego masę z kakao E.Wedel. Boczne herbatniki złóż, formując dach domku. Całość lekko dociśnij. Ciasto wstaw do lodówki.

Przygotowanie

  1. Zrób polewę̨. Margarynę, cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, wodę - ugotuj i odstaw z ognia. Dodaj mleko w proszku, szybko mieszając blenderem, aby nie powstały grudki. Polewą oblej ostudzone ciasto. Udekoruj dodatkowo wiórkami kokosowymi.

Wspólnie gotowanie zacieśnia więzi

Barszcz czerwony z uszkami, pierogi z grzybami i korzenno-kakaowe pierniczki – to tylko kilka z wielu inspiracji, które sprawią, że święta Bożego Narodzenia będą aromatyczne i pełne magii. A czas kuchennych przygotowań może okazać się jeszcze bardziej przyjemny, gdy spędzimy go wspólnie z bliskimi.

słynny barszcz czerwony znany był już w czasach Mikołaja Reja? Wzmianki o nim, jako o jednej z potraw wigilijnych, pojawiły się pierwszy raz w XVI w., kiedy to gospodynie domowe na długo przed świętami kisiły buraki.

Przypis redakcji

Święta to nie tylko zasiadanie przy rodzinnym stole – to także ubieranie choinki, pakowanie prezentów, a przede wszystkim gotowanie barszczu, lepienie pierogów oraz pieczenie ciast i ciasteczek. Jak sprawić, by w ferworze przygotowań nie stracić kontaktu z tymi, którzy są dla nas ważni? Można zachęcić bliskich do pomocy przy tworzeniu wigilijnych potraw. Babcie zapewne okażą się skarbnicą wiedzy na temat zapomnianych staropolskich przepisów, a młodzi mogą podsunąć pomysł na nowoczesne dania, znalezione w mediach społecznościowych – łączmy gusta i pokolenia!

Barszcz, uszka z grzybowym farszem i wege-ryba

Znany ze świątecznych stołów naszych mam i babć barszcz z uszkami to danie, bez którego nie sposób sobie wyobrazić wigilijnej wieczerzy. Robi się go tak samo, jak tradycyjny tyle, że do jego gotowania nie używa się mięsa. O ile składniki na zakwas możemyprzygotować sami, o tyle formowanie uszek i wypełnianie ich grzybowym farszem możemy zostawić drugiej osobie. Takie wspólne pichcenie pozwala oszczędzić czas, a do tego może być świetną okazją do budowania relacji międzyludzkich. Poza tym to frajda dla dzieci, które uwielbiają pomagać w kuchni.

Starsze pokolenie przywiązuje dużą wagę do tradycji. Dziadkowie i rodzice nie wyobrażają sobie świąt bez karpia, który jest jednym z najważniejszych symboli wigilijnej wieczerzy. Tymczasem dla młodego pokolenia obowiązkowe próbowanie każdej z potraw nie jest już tak istotne. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie marki E.Wedel, wnuki nie chcą jeść ryb, ani ciast – ogólnie jedzą mniej. Co więcej, często staropolską kuchnię zamieniają na nowocześniejsze alternatywy, np. wegetariańską rybę z soi obtoczoną w bezglutenowej bułce tartej. Czy jest to powód do kuchenno-rodzinnych sporów? Wręcz przeciwnie.

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Pyszny sernik dla całej rodziny

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 80min

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Pyszny sernik dla całej rodziny

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 80min

Składniki

  • 800 g sera sernikowego w wiaderku
  • 1⁄4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 11⁄2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy E.Wedel
  • 150 g chałwy E.Wedel
  • 1⁄2 szklanki śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

  1. Pokrusz w blenderze herbatniki tak, aby powstał z nich pył. Rozpuść masło i dodaj do pokruszonych ciastek. Wszystko razem wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Masę wyrównaj.
  2. Ser zmiksuj z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym. Miksując, dodaj kolejno jajka, śmietankę kremówkę i mąkę. Chałwę E.Wedel rozdrobnij widelcem i wmieszaj do masy serowej. Masę serową wylej na spod z herbatników i wyrównaj.

Przygotowanie

  1. Ciasto piecz ok. godziny w temp. 170 st. C. W kąpieli wodnej (na najniższym poziomie piekarnika wstaw blachę z żaroodpornym naczyniem, do której wlej gorącą wodę a sernik umieść na środkowym poziomie piekarnika). Upieczony sernik wystudź́. Przygotuj polewę. Chałwę E.Wedel rozdrobnij, przełóż do rondelka, dodaj śmietankę i cały czas mieszając - podgrzewaj, do połączenia się składników i zgęstnienia polewy. Polewę lekko przestudź́ i wyłóż na wierzch ciasta. Schłodź́ przed podaniem.

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Pyszny sernik dla całej rodziny

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 80min

Składniki

Składniki

  • 800 g sera sernikowego w wiaderku
  • 1⁄4 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 jajka
  • 11⁄2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy E.Wedel
  • 150 g chałwy E.Wedel
  • 1⁄2 szklanki śmietanki kremówki 30%

Przygotowanie

  1. Pokrusz w blenderze herbatniki tak, aby powstał z nich pył. Rozpuść masło i dodaj do pokruszonych ciastek. Wszystko razem wymieszaj. Tak przygotowaną masę wyłóż na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Masę wyrównaj.
  2. Ser zmiksuj z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym. Miksując, dodaj kolejno jajka, śmietankę kremówkę i mąkę. Chałwę E.Wedel rozdrobnij widelcem i wmieszaj do masy serowej. Masę serową wylej na spod z herbatników i wyrównaj.

Przygotowanie

  1. Ciasto piecz ok. godziny w temp. 170 st. C. W kąpieli wodnej (na najniższym poziomie piekarnika wstaw blachę z żaroodpornym naczyniem, do której wlej gorącą wodę a sernik umieść na środkowym poziomie piekarnika). Upieczony sernik wystudź́. Przygotuj polewę. Chałwę E.Wedel rozdrobnij, przełóż do rondelka, dodaj śmietankę i cały czas mieszając - podgrzewaj, do połączenia się składników i zgęstnienia polewy. Polewę lekko przestudź́ i wyłóż na wierzch ciasta. Schłodź́ przed podaniem.


Czy wiesz, że...?

pierniki uważane są za polski przysmak, tak naprawdę pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii. Z kolei obecnie najbardziej znanymi piernikami w kulturze masowej, są brytyjskie ludziki, zdobione różnymi polewami.

Słodkie wypieki, które łączą pokolenia

Z wspomnianego badania Zetki i starsze pokolenia wobec Wigilii wynika również, że zarówno dla starszego, jak i młodszego pokolenia, zarówno Zetek (urodzonych po 1995 r.), jak i osób urodzonych w latach 1980-1994, na pierwszy plan wysuwa się potrzeba bliskości i kontaktu z rodziną. Jest ona znacznie ważniejsza od kultywowania tradycji i świątecznych przygotowań. Chcąc jeszcze mocniej zacieśnić więzi, warto zaprosić dzieci i młodzież do swojej kuchni. Będzie to dla nich niezwykła przygoda, a zarazem lekcja kreatywności.

W trakcie kulinarnych eksperymentów młodsze dzieci uczą się liczyć, poznają nazwy produktów, dań i akcesoriów. Przy okazji możemy im wytłumaczyć np. jak powstaje czekoladowa polewa lub skąd bierze się jajko. Co powiecie na przepyszny sernik chałwowy? Do kilkuletnich pomocników kierujcie najprostsze polecenia, takie jak odmierzanie składników lub mieszanie drewnianą łyżką. I nie martwcie się tym, że powstanie bałagan. Pociechy będą miały ogromną frajdę z tego, że mogły stworzyć coś własnymi siłami, a na koniec podzielić się smakołykiem z resztą domowników.

Równie ciekawym pomysłem na świąteczne łakocie są korzenno-kakaowe pierniczki. Dzięki nim nasze pociechy będą kojarzyć Boże Narodzenie ze słodkim aromatem i radosną twórczością. Dzieci uwielbiają wycinać różne kształty z ciasta – w tym przypadku mogą to być gwiazdki, księżyce, chatki, choinki, a także słynne ludziki. Lepienie kształtów z masy piernikowej to dla nich większa frajda, niż tworzenie cudów z plasteliny. A jeszcze większą uciechą jest dekorowanie wypieków – to świetna zabawa w wyniku której mogą powstać urocze dzieła sztuki.

Najważniejsze jest jednak to, że podczas wspólnego pichcenia budujemy pozytywne relacje z naszymi pociechami. Uwrażliwiamy je i nie tracimy z nimi kontaktu nawet wtedy, gdy wpadamy w wir domowych zajęć.

Telefon - największy wróg świąt?

Sygnał komórki może skutecznie zepsuć magiczną atmosferę – podobnie, jak widok naszych bliskich wpatrujących się w ekran smartfona podczas uroczystej kolacji wigilijnej. Marka E.Wedel postanowiła sprawdzić, co sprawia, że tak trudno nam przejść na tryb świąteczny.

Każde pokolenie inaczej przeżywa okres świąt. Dla naszych rodziców i dziadków Wigilia wiąże się z bliskością ukochanych osób i poszanowaniem odwiecznych zwyczajów. To czas, kiedy odsuwamy od siebie codzienne sprawy i koncentrujemy na wzmacnianiu rodzinnych więzi. Postrzeganie świąt znacznie różni się w zależności od wieku, a to z kolei może generować konflikty i prowadzić do wielu nieporozumień podczas wigilijnej wieczerzy.

Czy wiesz, że...?

44 proc. wszystkich badanych przyznaje, że telefon jest dużą przeszkodą w celebrowaniu gwiazdkowej atmosfery w rodzinnym gronie. Starsze pokolenia chciałyby, żeby młodzi na czas świąt oderwali się od ekranów swoich komórek i skupili na budowaniu relacji z bliskimi.

Różnice międzypokoleniowe w postrzeganiu świąt

Seniorzy koncentrują się na tradycji i duchowych wartościach Bożego Narodzenia, oczekując tego samego od młodszych pokoleń. Okazuje się jednak, że nastoletni domownicy wolą podchodzić do świąt spontanicznie, cieszyć się chwilą i unikać ich formalnego charakteru. Młodsze pokolenia funkcjonują w przestrzeni internetowej, a ich nieodłącznym atrybutem jest telefon komórkowy, bez którego nie są w stanie się obejść. Święta z komórką to istna zmora, ale są sposoby, na to, żeby ich obecność nie przeszkodziła nam w celebrowaniu świątecznych chwil. Marka E.Wedel w badaniu Zetki i starsze pokolenia wobec Wigilii pokazuje różnice międzypokoleniowe w sposobach przeżywania świąt i zwraca uwagę na przyczyny świątecznych nieporozumień.


Komórka przyczyną rodzinnych konfliktów

Obecność komórek przy świątecznym stole może skutecznie zepsuć rodzinną atmosferę świąt Bożego Narodzenia i generować napięcia między pokoleniami. Aż 44 proc. badanych chciałoby, żeby reszta domowników odłożyła telefony podczas wigilijnego wieczoru. Największy problem z oderwaniem się od smartfona mają Zetki (pokolenie urodzone po 1995 r.) – aż 70 proc. z nich korzysta z telefonu podczas Wigilii. Po komórki sięgają też starsze pokolenia – niemal połowa pokolenia rodziców i 40 proc. przedstawicieli starszych pokoleń. Po co nam komórka podczas wigilijnego wieczoru? Zwykle robimy nią zdjęcia, komunikujemy się ze znajomymi, a czasem po prostu służy oderwaniu się od nurzących rozmów reszty domowników.

Telefon podczas świątecznego wieczoru to prawdziwa zmora naszych czasów. Ze smartfonu podczas Wigilii korzysta prawie 70 proc. Zetek. Młodzi wierzą, że komórka może sprzyjać integracji i zacieśniać rodzinne więzi, np. poprzez granie czy wspólne słuchanie muzyki.

Przypis redakcji

Telefon niszczy atmosferę świąt

Koncentracja na ekranie smartfona sprawia, że zamiast budować rodzinne więzi podczas świąt, jeszcze bardziej się od siebie oddalamy. Warto pamiętać, że część domowników może poczuć się urażona, że komórka absorbuje nas bardziej, niż wieczór, w przygotowanie którego włożyli tyle czasu i energii. Z badań wynika, że dla pokolenia rodziców i starszych pokoleń smartfon jest negatywnym elementem świątecznej panoramy, który dekoncentruje i burzy radosną atmosferę z tą samą siłą, jak włączony telewizor. Okazuje się jednak, że młodzi, mimo odmiennej wizji świąt, nie mają problemu z dostosowaniem się do oczekiwań reszty domowników. Wszyscy, niezależnie od wieku, są gotowi podjąć świąteczne wyzwanie smartfonowe i wyłączyć komórkę na czas świąt. Jak to zrobić?

Jak przejść na tryb świąteczny?

Skup się na relacjach z bliskimi i zaangażuj w rozmowy z dawno niewidzianymi członkami rodziny. Koncentracja na opowieściach dziadków i kuzynów sprawi, że telefon nie będzie zaprzątał ci głowy. Na wszelki wypadek jednak wyłącz powiadomienia przed rozpoczęciem wigilijnej uroczystości i odłóż go w niewidoczne miejsce.

Święta powinny być wyjątkowe, dlatego postaw na ciekawe aktywności, w które zaangażujesz całą rodzinę i które przyniosą wam wiele frajdy. Wspólne spacery, wyprawa na łyżwy, długie wieczorne maratony filmowe, kalambury czy tworzenie wielkiego drzewa genealogicznego to wspaniałe atrakcje, które skutecznie odciągną od telefonu każdego, nawet najmłodsze pokolenia.

Święta są raz w roku – wykorzystaj je najlepiej, jak to możliwe! Pokaż bliskim, że w tym wyjątkowym czasie są dla ciebie ważniejsi, niż telefon. Taka postawa na pewno zostanie doceniona i wpłynie na serdeczną, ciepłą atmosferę, którą będziecie wspominali jeszcze przez długi czas.

Mus z pianek Ptasie Mleczko®

Mus z pianek Ptasie Mleczko®

Słodkości dla wszystkich

Na ile osób: 6 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 50min

Mus z pianek Ptasie Mleczko®

Mus z pianek Ptasie Mleczko®

Słodkości dla wszystkich

Na ile osób: 6 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 50min

Składniki

  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 36 sztuk pianek Ptasie Mleczko E.Wedel
  • 400 ml śmietany Kremówki 30
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj 200 ml śmietany, 1 łyżkę żelatyny i zmiksuj do utworzenia pianki.
  2. Przygotuj naczynka. Wlej do naczynek lekko przestudzoną masę̨ i wstaw do lodówki.

Przygotowanie

  1. Do garnka włóż pokrojone na trzy części Ptasie Mleczko®. Garnek wstaw na mały ogień́ i dolej śmietanę. Wymieszaj i ubij metalową rózgą do rozpuszczenia. Dodaj żelatynę i odstaw do przestudzenia. Gdy pierwsza masa zastygnie w lodówce nałóż na nią drugą i ponownie wstaw do lodówki.

Mus z pianek Ptasie Mleczko®

Mus z pianek Ptasie Mleczko®

Mus z pianek Ptasie Mleczko®

Mus z pianek Ptasie Mleczko®

Mus z pianek Ptasie Mleczko®

Słodkości dla wszystkich

Na ile osób: 6 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 50min

Składniki

Składniki

  • 100 g czekolady mlecznej E.Wedel
  • 36 sztuk pianek Ptasie Mleczko E.Wedel
  • 400 ml śmietany Kremówki 30
  • 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj 200 ml śmietany, 1 łyżkę żelatyny i zmiksuj do utworzenia pianki.
  2. Przygotuj naczynka. Wlej do naczynek lekko przestudzoną masę̨ i wstaw do lodówki.

Przygotowanie

  1. Do garnka włóż pokrojone na trzy części Ptasie Mleczko®. Garnek wstaw na mały ogień́ i dolej śmietanę. Wymieszaj i ubij metalową rózgą do rozpuszczenia. Dodaj żelatynę i odstaw do przestudzenia. Gdy pierwsza masa zastygnie w lodówce nałóż na nią drugą i ponownie wstaw do lodówki.

Drzewo genealogiczne – świąteczna zabawa, która łączy pokolenia

Drzewo genealogiczne to wspaniały sposób na spędzenie wigilijnego wieczoru w rodzinnym gronie. To także skuteczny sposób na wszelkie technologiczne rozpraszacze, które podczas rysowania odchodzą w kąt. Podpowiadamy, jak przejść na tryb świąteczny i przeżyć niesamowitą rodzinną przygodę, którą zapamiętacie na długo.

Czy wiesz, że...?

Określenie "drzewo genealogiczne" ma swoje biblijne konotacje – wywodzi się od określenia potomków Jessego (drzewa Jessego). Motyw ten często pojawia się w sztuce.

Święta to najbardziej oczekiwany czas w roku, kiedy wreszcie możemy bez pośpiechu cieszyć się obecnością bliskich i wspólnie celebrować gwiazdkową atmosferę. Okazuje się jednak, że każde pokolenie ma trochę inne oczekiwania względem wigilijnych spotkań. Marka E.Wedel sprawdziła, jak wiek wpływa na sposób przeżywania świąt i jak poszczególne pokolenia różnią się od siebie pod względem podejścia do gwiazdkowej tradycji. Okazuje się, że starsze pokolenia (dziadkowie i rodzice) chciałyby celebrować Wigilię w duchu tradycji, podczas gdy młodzi (zarówno Zetki, urodzone po 1990 r., jak i osoby, które przyszły na świat w latach 1980-1989 r.) wolą luźną, swobodną atmosferę – bez formalności i męczących konwenansów. Nawet drobne różnice mogą negatywnie wpłynąć na bożonarodzeniowy nastrój przy stole. Dodatkową przeszkodą w budowaniu rodzinnych więzi są telefony komórkowe, które skutecznie niszczą magiczną aurę świąt. Jak temu przeciwdziałać? Rozwiązaniem może okazać się ciekawa aktywność, która zaangażuje wszystkich członków rodziny do wspólnej zabawy. Nasza propozycja to rodzinne drzewo genealogiczne, które z powodzeniem wykonacie wspólnie podczas kilku świątecznych wieczorów.

Początkowo drzewa genealogiczne były malowane ręcznie i kunsztem artystycznym przypominały pięknie zdobione dzieła sztuki.

Przypis redakcji


Drzewo genealogiczne – pomysł na świąteczną integrację

Badanie Zetki i starsze pokolenia wobec Wigilii wyraźnie pokazuje, że dla każdej grupy wiekowej najważniejsza podczas świąt jest rodzinna atmosfera i poczucie bliskości. Starsi narzekają, że przeszkodą w budowaniu więzi jest obecność komórek przy wigilijnym stole, z których korzystają głównie najmłodsi. Dla młodszych pokoleń smartfony są sposobem na ucieczkę od sztywnej, formalnej atmosfery, niezręcznych rozmów i wymuszonych życzeń. Niestety, obecność komórek podczas wigilijnego wieczoru może generować napięcia między domownikami. Aż 44 proc. chciałoby, żeby ich bliscy odłożyli komórki podczas świąt. Jednocześnie ponad 80 proc. badanych twierdzi, że byłoby w stanie podjąć świąteczne wyzwanie i oderwać się od ekranu smartfona na czas wigilijnych spotkań. Drzewo genealogiczne to wspaniały sposób na rodzinną integrację, dzięki której zapomnicie o międzypokoleniowych konfliktach i rzucicie się w wir wspólnej zabawy.

Tworzenie drzewa genealogicznego

Co to jest drzewo genealogiczne i jak je wykonać krok po kroku?

Czy wiesz, że...?

Drzewo genealogiczne nie musi wcale przedstawiać drzewa z gałęziami przodków! Pod tą potoczną nazwą kryje się wiele rodzajów tablic, wykresów i publikacji dokumentujących ciągłość pokoleniową danego rodu.

Drzewo genealogiczne to graficzny wykres przedstawiający wielopokoleniowe, rodzinne więzi. W praktyce wcale nie musi przedstawiać drzewa, choć najczęściej rysuje się je właśnie w ten sposób, umieszczając na poziomie konaru najdawniejszych przodków i rozrysowując z nich kolejne rozgałęzienia, obrazujące wzajemne konotacje i pokrewieństwa. Wykresy rodowe przybierają różne formy, jednak warto pamiętać, że to świąteczne drzewo ma być przede wszystkim okazją do świetnej zabawy. Tylko od was zależy, jak będzie wyglądało i ile pokoleń na nim umieścicie. Nieocenionym źródłem danych na temat rodzinnych historii są dziadkowie – ich opowieści z pewnością wzbogacą kształt i wartość merytoryczną wykresu. Jeżeli dysponujecie zdjęciami krewnych, przyklejcie je do kartonu z krótkim biogramem.

Niezapomniana podróż w przeszłość – wybierzcie się w nią już w te święta!

Wspólne tworzenie drzewa to nie tylko doskonała zabawa w rodzinnym gronie, ale też fascynująca lekcja historii. Szukając informacji na temat bliskich, możecie dowiedzieć się zaskakujących rzeczy na temat pochodzenia swojej rodziny i życia poszczególnych przodków. Gwarantujemy, że w toku tak wspaniałej zabawy nikomu nie przyjdzie do głowy, żeby sięgnąć po telefon. Tworzenie drzewa to nieoceniony sposób na celebrowanie świątecznych chwil w rodzinnym gronie, które z pewnością zapamiętacie na długi czas. Kto wie, czy wspólne poszukiwanie korzeni nie przerodzi się w pasję, która zaowocuje masą poważnych genealogicznych poszukiwań?

Ciastka z czekoladą Karmellove!

Ciastka z czekoladą Karmellove!

Przekąska umilająca świąteczne chwile

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 60min

Ciastka z czekoladą Karmellove!

Ciastka z czekoladą Karmellove!

Przekąska umilająca świąteczne chwile

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 60min

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 60 g czekolady karmellove E.Wedel

Przygotowanie

  1. Włóż masło do miski, zmiksuj je razem z cukrem trzcinowym. Jak składniki połączą się, dodaj jajka i ponownie zmiksuj. Wsyp mąkę i kakao ciemne z Ghany E.Wedel, wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj posiekaną na kawałki czekoladę E.Wedel.

Przygotowanie

  1. Z masy uformuj spłaszczone kuleczki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 st. C, grzanie góra - dół i piecz przez 15 minut.
  2. Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i zostaw je na blaszce, aby przestygły. Przełóż ciasteczka do pojemnika i przechowuj dalej zamknięte.

Ciastka z czekoladą Karmellove!

Ciastka z czekoladą Karmellove!

Ciastka z czekoladą Karmellove!

Ciastka z czekoladą Karmellove!

Ciastka z czekoladą Karmellove!

Przekąska umilająca świąteczne chwile

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 60min

Składniki

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 400 g mąki pszennej
  • 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 60 g czekolady karmellove E.Wedel

Przygotowanie

  1. Włóż masło do miski, zmiksuj je razem z cukrem trzcinowym. Jak składniki połączą się, dodaj jajka i ponownie zmiksuj. Wsyp mąkę i kakao ciemne z Ghany E.Wedel, wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj posiekaną na kawałki czekoladę E.Wedel.

Przygotowanie

  1. Z masy uformuj spłaszczone kuleczki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 st. C, grzanie góra - dół i piecz przez 15 minut.
  2. Upieczone ciasteczka wyciągnij z piekarnika i zostaw je na blaszce, aby przestygły. Przełóż ciasteczka do pojemnika i przechowuj dalej zamknięte.

Świąteczny savoir-vivre

Boże Narodzenie to czas rodzinnych spotkań, które otwiera wigilijna wieczerza. W związku z rangą całego wydarzenia, łatwo o nietakt lub niekulturalne zachowanie. Jakie są zasady zachowania przy stole? O czym wypada rozmawiać, a jakich tematów lepiej unikać?

Dodatkowe nakrycie to symbol pamięci o tych, którzy kiedyś zasiadali przy rodzinnym stole, a których nie ma już z nami a także wyraz gotowości na przyjęcie zbłąkanego wędrowca.

Przypis redakcji

Jak wynika z badania Zetki i starsze pokolenia wobec Wigilii przeprowadzonego dla E.Wedel, dla wszystkich, niezależnie od wieku, wieczerza wigilijna jest tradycyjnie najważniejszym momentem świąt. Gdy zapraszamy bliskich na kolację, nie musimy zachowywać się sztucznie i poważnie. Warto jednak kierować się sztuką dobrego wychowania, która pozwala zaprowadzić ład przy wspólnym stole.

Zasady składania świątecznych życzeń

Dzielenie się opłatkiem to piękny zwyczaj wpisany w polską tradycję. Jest okazją do powiedzenia sobie miłych słów i wyrażenia tego, co często umyka nam w codziennym pędzie. Według zwyczaju osobami, które rozpoczynają składanie wigilijnych życzeń, są gospodarze domu. Powinni zwrócić się najpierw do najstarszych członków rodziny, potem rodziców, wujków i cioć, a na samym końcu do dzieci.


Według wspomnianego już badania, młodsze pokolenie uważa, że wymuszone życzenia przy opłatku są największą barierą udanej Wigilii (37 proc. uznaje to za kłopot, a dla 23 proc. jest to poważny problem). Jak się okazuje, część dorosłych również nie przepada za kultywowaniem tej tradycji – uważa tak 18 proc. z nich.


Gdy mamy problem ze spontanicznym składaniem życzeń, warto ich kwestię i formę przemyśleć wcześniej. Pamiętajmy jednak, aby niczego nie robić wbrew sobie – zwłaszcza jeżeli ma to wyglądać sztucznie.

Etykieta przy stole – na co zwracać uwagę?

Po złożeniu życzeń przychodzi czas, aby zająć miejsca przy stole. Tradycja nakazuje, aby podczas wigilijnej wieczerzy zawsze było jedno wolne nakrycie. Zastawa stołowa obowiązkowo powinna być elegancka. Warto zadbać o to, by szkło oraz sztućce były wypolerowane. Nie zapominajmy o świątecznym obrusie i serwetkach. Znany jest również zwyczaj umieszczania pod obrusem sianka, przeznaczonego dla zwierząt, które kiedyś, wedle tradycji, trzeba było odwiedzić w tę noc.

Czy wiesz, że...?

Wbrew obiegowej opinii życzenie komuś smacznego nie jest zgodne z etykietą. Dlaczego? Ponieważ w ten sposób sugerujemy, że posiłek wcale nie jest smaczny. Ewentualne "Smacznego!" to domena gospodarza, gospodyni albo osoby, która zaprasza do restauracji i jest sygnałem do rozpoczęcia posiłku.

Na kolację wigilijną powinno się przygotować 12 potraw. Ich zestaw nie jest ściśle określony. Najbardziej powszechnym zwyczajem jest podawanie karpia – smażonego, pieczonego lub w galarecie. Wśród popularnych dań jest również kutia oraz barszcz z uszkami. Rodzaj potraw w zasadzie nie jest specjalnie ograniczony savoir-vivrem. Pamiętajmy jednak, że zgodnie z tradycją, wszystkie dania serwowane podczas wigilijnej wieczerzy muszą być postne.

Przed świąteczną kolacją upewnijmy się, że mamy odpowiednią ilość zastawy i miejsc dla każdego. Wspólnych świąt w zasadzie nie proponuje się nikomu obcemu. Wypada natomiast zaprosić tych członków rodziny, którzy mieszkają samotnie i zachodzi prawdopodobieństwo, że nikt nie będzie im towarzyszył w tym wyjątkowym dniu.

W drugi Dzień Świąt tradycyjnie odwiedza się rodzinę i najbliższych przyjaciół. Nie mogą to być jednak wizyty nieuzgodnione. Nie wypada bowiem w tym dniu przyjść do kogoś bez zapowiedzi.

Czego nie wypada robić podczas świątecznej kolacji?

Oprócz składania życzeń, kosztowania potraw i czekania na prezenty, w trakcie Wigilii ważne są także rozmowy z bliskimi. Mile widziane są historie z życia rodzinnego oraz wspominki rodziców, babć i dziadków. A o czym lepiej nie mówić na rodzinnych spotkaniach? Przy stole przede wszystkim nie należy podejmować drażliwych i niezręcznych tematów, takich jak polityka, religia, a także zadawać pytań o intymne sprawy innych. Jeśli nie chcemy zrujnować magicznej atmosfery, powstrzymajmy się od kąśliwych komentarzy, nawet jeżeli mamy odmienne zdanie na dany temat. Postarajmy się spędzić ten wyjątkowy czas w zgodzie i okazując wzajemny szacunek.

Ciasto migdałowo – czekoladowe

Ciasto migdałowo – czekoladowe

Smacznego

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 90min

Ciasto migdałowo – czekoladowe

Ciasto migdałowo – czekoladowe

Smacznego

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 90min

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g kakao
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki masła

Przygotowanie

  1. Ogrzej w temperaturze pokojowej masło, jogurt i jajka. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Do misy miksera włóż miękkie masło, dodaj cukier i ubijaj mikserem przez ok. 5 - 7 minut, aż będzie jasne i puszyste. Do drugiej miski wlej jogurt, dodaj jajka, wanilię i zmiksuj mikserem lub roztrzep trzepaczką na jednolitą masę.
  2. Do oddzielnej miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao ciemnym z Ghany E.Wedel, wymieszaj ze zmielonymi migdałami. Połącz miksując mikserem na małych obrotach lub mieszając delikatnie łyżką z utartym masłem oraz masą jajeczną.

Przygotowanie

  1. Składniki najlepiej mieszaj na przemian, podzielone na 3 partie. Masę wyłóż do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 70 minut. Całkowicie ostudź́ i wyjmij z foremki.
  2. Wszystkie składniki oprócz masła umieść́ w rondelku i mieszaj podgrzej do zagotowania. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 4 - 5 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Odstaw z ognia, dodaj masło i mieszaj aż się roztopi. Ostudź́ i odczekaj aż polewa zgęstnieje.

Ciasto migdałowo – czekoladowe

Ciasto migdałowo – czekoladowe

Ciasto migdałowo – czekoladowe

Ciasto migdałowo – czekoladowe

Ciasto migdałowo – czekoladowe

Smacznego

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 90min

Składniki

Składniki

  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g drobnego cukru lub cukru pudru
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g kakao
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki masła

Przygotowanie

  1. Ogrzej w temperaturze pokojowej masło, jogurt i jajka. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Do misy miksera włóż miękkie masło, dodaj cukier i ubijaj mikserem przez ok. 5 - 7 minut, aż będzie jasne i puszyste. Do drugiej miski wlej jogurt, dodaj jajka, wanilię i zmiksuj mikserem lub roztrzep trzepaczką na jednolitą masę.
  2. Do oddzielnej miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao ciemnym z Ghany E.Wedel, wymieszaj ze zmielonymi migdałami. Połącz miksując mikserem na małych obrotach lub mieszając delikatnie łyżką z utartym masłem oraz masą jajeczną.

Przygotowanie

  1. Składniki najlepiej mieszaj na przemian, podzielone na 3 partie. Masę wyłóż do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 70 minut. Całkowicie ostudź́ i wyjmij z foremki.
  2. Wszystkie składniki oprócz masła umieść́ w rondelku i mieszaj podgrzej do zagotowania. Gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez około 4 - 5 minut, aż polewa nieco zgęstnieje. Odstaw z ognia, dodaj masło i mieszaj aż się roztopi. Ostudź́ i odczekaj aż polewa zgęstnieje.

Jak uniknąć napięć podczas świąt?

Z jednej strony czujemy się zmęczeni i przytłoczeni przygotowaniami, z drugiej mamy poczucie obowiązku uczestniczenia w rodzinnej celebracji. To z kolei prowadzi do różnych spięć i konfliktów. Jak sprawić, by Wigilia i kolejne dni przebiegły w atmosferze spokoju, miłości i szacunku?

Przede wszystkim należy odpowiedzieć sobie na pytanie, czym tak naprawdę są dla nas święta. Czy chodzi nam o czas spędzony z rodziną, potrzeby religijno-duchowe, a może komercyjne nastawienie?

Z badań przeprowadzonych na zlecenie firmy E. Wedel wynika, że tak dla starszego, jak i młodszego pokolenia (zarówno Zetek, urodzonych po 1995 r., jak i osób, które przyszły na świat w latach 1980-1989 r.), najważniejsza jest potrzeba bliskości i kontaktu z rodziną. W trakcie wieczerzy wigilijnej pojawiają się jednak konflikty. Czego dotyczą?

Czy wiesz, że...?

Z przeprowadzonego kilka lat temu badania CBOS "Przesądy wciąż żywe" wynika, że ponad połowa dorosłych Polaków wierzy w przesądy.


Okazuje się, że głównymi punktami zapalnymi, które zaburzają atmosferę świąt są m.in. przedświąteczna gorączka, konieczność składania życzeń, a także poruszanie nieodpowiednich tematów w trakcie kolacji. Na szczęście możemy sprawić, by ten czas był naprawdę magiczny i pozbawiony niepotrzebnych spięć.

Nie róbmy niczego ponad własne siły

Przygotowaniom do świąt towarzyszy ekscytacja, ale także ogromny stres. Wiele osób, zwłaszcza tych, które co roku urządzają Wigilię u siebie, czuje się zmęczonych i sfrustrowanych. Trzeba piec, gotować, sprzątać, a do tego jeszcze ten pośpiech. Zdarza się, że ubieranie choinki i kupowanie prezentów zostawiamy na ostatnią chwilę, nie mówią już o braku czasu dla bliskich.

Aby jednak zacząć te święta lepiej niż poprzednie, warto spróbować określić swoje potrzeby, nie cudze oczekiwania. Po pierwsze, nie wymagajmy od siebie zbyt wiele. Nie szkodzi, że kiedyś nasze babcie potrafiły zrobić wszystko – my żyjemy w zupełnie innych czasach, jesteśmy przytłoczeni konsumpcją. Po drugie, dzielmy się obowiązkami z resztą domowników – to również ich święta.


Bądźmy tolerancyjni wobec innych

Jedną z najważniejszych tradycji świątecznych jest dzielenie się opłatkiem i składanie życzeń. To okazja do tego, by powiedzieć sobie kilka miłych słów. Pamiętajmy jednak, że nikt nie ma obowiązku uczestniczenia w tym zwyczaju.

Czy wiesz, że...?

Dawniej wierzono, że rozsypanie soli jest zapowiedzią kłótni w domu. Aby odczarować pecha, należało zasypać sól cukrem.

Badania przeprowadzone na zlecenie marki E. Wedel mówią, że dla młodego pokolenia to największa bariera udanej Wigilii – 37 proc. twierdzi, że dzielenie się opłatkiem to kłopot, a dla 23 proc. to już poważny problem. Za kultywowaniem tej tradycji nie przepada również 18 proc. osób starszych. Jeśli zatem ktoś ma przez to czuć się źle, nie zmuszajmy go. To ważne również dla tych, którzy zmuszeni są spędzić Wigilię w towarzystwie niechętnych im osób. Lepiej zrezygnować z wymuszonych życzeń, niż usłyszeć takie, które nie płyną z głębi serca.

Rozmawiajmy o miłych rzeczach

Wigilia Bożego Narodzenia jest najważniejszym momentem świąt. Wszyscy na nią czekamy i uważamy, że jest to czas budowania relacji rodzinnych. Odkładamy na bok codzienność (w tym spory) i chcemy słuchać opowieści na temat naszych przodków i dawno minionych tradycji. Niestety zdarza się, że w trakcie kolacji rozmawiamy o polityce i religii, a także koncentrujemy się na rzeczach powierzchownych, takich jak jedzenie czy film, który leci akurat w telewizji.

Odłóżmy na bok smartfona

Napięcia między pokoleniami generuje także korzystanie ze smartfonów w trakcie wigilijnej wieczerzy. Według badań, sięga po niego prawie 70 proc. dzieci i młodzieży oraz ok. 40 proc. dorosłych. Telefon służy zwykle do zdjęć i życzeń, choć dla młodych jest on antidotum na nudę i zarazem narzędziem, które służy do komunikowania się ze znajomymi. Konflikty narastają, ponieważ wszyscy wzajemnie zarzucają sobie, że nie ma kontaktu z drugim człowiekiem. Co więc można zrobić? Podjąć wyzwanie i na czas świąt całkowicie odłożyć na bok smartfona. Nawet, jeśli wydaje się, że służy on integracji, (bo przecież dzielimy się świątecznymi filmikami i przesyłamy sobie życzenia), lepiej zacieśniać więzi w tradycyjny, a nie wirtualny, sposób.

Ciasteczka z kremem czekoladowym i kakao ciemnym z Ghany E. Wedel

Ciasteczka z kremem czekoladowym i kakao ciemnym z Ghany E. Wedel

Słodkości dla wszystkich

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 80min

Ciasteczka z kremem czekoladowym i kakao ciemnym z Ghany E. Wedel

Ciasteczka z kremem czekoladowym i kakao ciemnym z Ghany E. Wedel

Słodkości dla wszystkich

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 80min

Składniki

  • Niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 5 dag masła
  • 0,6 szklanki Kremu czekoladowy E.Wedel
  • Ok. 1.5 Czekotubki E.
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski włóż masło, dodaj krem czekoladowy, wsyp cukier puder i cukier wanilinowy. Całość zmiksuj. Następnie wbij jajko, wsyp kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Dodaj przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie wlej mleko, dodaj łyżkę oleju. Miksuj na najniższych obrotach. Gdy składniki połączą się, odłóż na pół godziny do lodówki.

Przygotowanie

  1. Do małej miseczki wsyp cukier puder. Ze schłodzonego wcześniej ciasta uformuj małe kulki i obtocz z jednej strony w cukrze pudrze.
  2. Układaj na przygotowanej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, lekko spłaszcz. Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz około 12-15 minut.

Ciasteczka z kremem czekoladowym i kakao ciemnym z Ghany E. Wedel

Ciasteczka z kremem czekoladowym i kakao ciemnym z Ghany E. Wedel

Ciasteczka z kremem czekoladowym i kakao ciemnym z Ghany E. Wedel

Ciasteczka z kremem czekoladowym i kakao ciemnym z Ghany E. Wedel

Ciasteczka z kremem czekoladowym i kakao ciemnym z Ghany E. Wedel

Słodkości dla wszystkich

Na ile osób: 12 Rodzaj kuchni: polska Czas przygotowania: 80min

Składniki

Składniki

  • Niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 5 dag masła
  • 0,6 szklanki Kremu czekoladowy E.Wedel
  • Ok. 1.5 Czekotubki E.
  • 25 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski włóż masło, dodaj krem czekoladowy, wsyp cukier puder i cukier wanilinowy. Całość zmiksuj. Następnie wbij jajko, wsyp kakao ciemne z Ghany E.Wedel. Dodaj przygotowaną mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie wlej mleko, dodaj łyżkę oleju. Miksuj na najniższych obrotach. Gdy składniki połączą się, odłóż na pół godziny do lodówki.

Przygotowanie

  1. Do małej miseczki wsyp cukier puder. Ze schłodzonego wcześniej ciasta uformuj małe kulki i obtocz z jednej strony w cukrze pudrze.
  2. Układaj na przygotowanej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, lekko spłaszcz. Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz około 12-15 minut.
Wyłącz Adblocka, aby w pełni cieszyć się zawartością tej strony.